Dona trgovina: potpore za otkup industrijske jabuke domaćim prerađivačima

Bez autora
Sep 21 2010

Potpore za otkup jabuka za industrijsku preradu trebalo bi ograničiti na domaću prerađivačku industriju. Zadržavanje domaće subveniconirane jabuke na domaćem tržištu u interesu je svih građana jer se na taj način zapošljavaju proizvodni kapaciteti i otvaraju radna mjesta u Hrvatskoj, a domaćim prerađivačima (Jamnici, Vindiji, Maraski, Doni i dr.) omogućava nabava sirovine po konkurentnim cijenama. Predlažu stoga da se natječajem odredi da će se subvencionira ono što se preradi u Hrvatskoj. Naime, država bi u ovoj godini trebala subvencionirati sa 60 lipa otkup jabuke prve klase (konzumnu) te sa 40 lipa kilogram jabuke za industrijsku preradu. U Ministarstvu poljoprivrede napominju kako se na taj način štiti otkupna cijena jabuke od 2,60 kuna po kilogramu, upravo kako trgovci proizvođače ne bi ucjenjivali cijenama. Potražnja za jabukom u Europi u velikom porastu te kako su se u kampanju otkupa na hrvatskom tržištu uključile austrijske i mađarske tvrtke koje će otkupom jabuke subvencionirane hrvatskim proračunskim novcem ostvariti ekstra profit - i kroz jeftiniju jabuku i kroz sokove i prerađevine - koje će onda prodavati na hrvatskom tržištu.

Dona trgovina: potpore za otkup industrijske jabuke domaćim prerađivačimaPotpore za otkup jabuka za industrijsku preradu trebalo bi ograničiti na domaću prerađivačku industriju, smatraju u tvrtki Dona trgovina.

Napominju kako je zadržavanje domaće subveniconirane jabuke na domaćem tržištu u interesu svih građana jer se na taj način zapošljavaju proizvodni kapaciteti i otvaraju radna mjesta u Hrvatskoj, a domaćim prerađivačima (Jamnici, Vindiji, Maraski, Doni i dr.) omogućava nabava sirovine po konkurentnim cijenama.

Predlažu stoga da se natječajem odredi da će se subvencionira ono što se preradi u Hrvatskoj.

Naime, država bi u ovoj godini trebala subvencionirati sa 60 lipa otkup jabuke prve klase (konzumnu) te sa 40 lipa kilogram jabuke za industrijsku preradu.

U Ministarstvu poljoprivrede napominju kako se na taj način štiti otkupna cijena jabuke od 2,60 kuna po kilogramu, upravo kako trgovci proizvođače ne bi ucjenjivali cijenama.

Iz Done navode kako je potražnja za jabukom u Europi u velikom porastu te kako su se u kampanju otkupa na hrvatskom tržištu uključile austrijske i mađarske tvrtke koje će otkupom jabuke subvencionirane hrvatskim proračunskim novcem ostvariti ekstra profit - i kroz jeftiniju jabuku i kroz sokove i prerađevine - koje će onda prodavati na hrvatskom tržištu.

U takvim okolnostima, kad cijena prerađevina raste, jabuka proizvedena u Hrvatskoj postaje konkurentna, ali ponajprije ako se zadrži na domaćem tržištu, ističu u Dona trgovini.

Napominju kako Hrvatska ima dovoljno prerađivačkih kapaciteta za preradu domaće industrijske jabuke uz dobru organizaciju, ali posebice uz dobru kontrolu Državnog inspektorata.

Državni inspektorat spriječio bi ponavljanje prakse u kojoj je proizvođač i otkupljivač više puta prijavljivao jednu te istu količinu jabuke za subvenciju, kao i praksu da se izvozniku industrijske jabuke dodjeljuje subvencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik